A magyar konyha sajnos ritkán használja, pedig nagyon sokrétű fűszer. Sárga színe miatt ételszinezésre is használják, indiai sáfránynak is szokták hívni.Kínától Thaiföldig a kurkumát a népi gyógyászatban is használják számos egészségünkre gyakorolt hatása miatt.
Maga a kaffir lime gyümölcs vicces külsejű: göcsörtös, ráncos zöldcitrom. Ennek csak a héját, ill. a citrus aromájú levelét használják (babérlevélhez hasonlóan). A lime levélnél inkább az illat a domináns, mint az íz. A thai és az indonéz konyha elengedhetetlen fűszere.
Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer.
Enyhén füstös, testes ízű fűszer. Elterjedt a világon, használja a mexikói (salsa, taco), az indiai (curryk , tandoori ételek) és az arab konyha is( tagine). Az egyik összetevője a Tandoori és a Garam Masala keverékeknek.