Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto kulináris finomságok boltja
Grande Gusto Blog

Fekete melasz

2024.04.16 09:20
Fekete melasz

Fekete melasz: A cukor egészségesebb alternatívája!

A fekete melasz egy sűrű, sötétbarna színű, édes és füstös ízű szirupos anyag, ami a cukornádból készül. Gyakran használják édesítőszerként és ízesítőként különféle ételek és italok, például sütemények, piték, szószok és italok elkészítésében.A legtöbben egészségügyi előnyei miatt választják a fekete melaszt a cukor helyett. A finomított cukorhoz képest ugyanis jóval alacsonyabb a glikémiás indexe (55).

Fekete melaszainkat itt tudod megnézni:

Silver Spoon fekete melasz

Dragon bio fekete melasz

A melasz 3 fő jellemzője:

  • Sötérbarna, édesen füstös, szirupos:A melasz előállítása a cukornád feldolgozásának része. Először a cukornád levét kivonják, majd melegítik és párolják, hogy a víztartalom jelentős része elpárologjon belőle. Ezután a cukornádszirupot kristályosítják, és a kristályokat elválasztják a melasztól. A maradék anyag, amelyet melasznak nevezünk, további feldolgozáson megy át, hogy elnyerje a végső formáját.
  • Magas vitamin tartalom:A fekete melasz tápláló anyagokban gazdag, többek között vasban, káliumban, kalciumban és B-vitaminokban. Emiatt sokan egészségesebb alternatívának tekintik más édesítőszerekhez képest. Emellett a melasznak jellegzetes, intenzív íze van, amely nagyobb mélységet és komplexitást adhat az ételeknek és italoknak.
  • Magas antioxidáns tartalom:A legtöbb típusú melasz nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, azaz olyan vegyületeket, amelyek védik a sejteket a szabad gyökökkel szemben. A melasz különösen gazdag polifenolokban is, a szakemberek az antioxidánsoknak ezt a típusát társítják számos szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás vagy a rák megelőzéséhez vagy kialakulásának késleltetéséhez. 

A fekete melasz kiváló választás lehet olyan receptekhez, mint például:

  1. Mézeskalács: Adj hozzá fekete melaszt a mézeskalács tésztájához, hogy mélyebb ízt és sötétebb színt kapjon.
  2. BBQ szósz: Készíts házi BBQ szószt fekete melasszal az ízek megerősítésére és az édes-savanyú egyensúly kialakítására.
  3. Sült húsok: Használj fekete melaszt, kend be a sült csirke, sertés vagy marhahús tetejét, gazdag ízt és csillogást ad neki.
  4. Szirupos sütemények: Készíts olyan süteményeket, mint a répa torta vagy a mézeskalács, ahol a fekete melasz intenzívebb íze még jobban érezhető lesz. 

Próbáld ki te is a fekete melasz sokoldalúságát a konyhádban!

 

Webáruház készítés